Koncertom “Gudača Svetog Đorđa” otvorena “Jesenja sonata”

Koncertom renomiranog beogradskog kamernog ansambla “Gudača Svetog Đorđa”, sa tradicijom dugom pune tri decenije, večeras, u prepunoj Koncertnoj dvorani Banskog dvora otvoren je Šesti internacionalni muzički festival “Jesenja sonata”. Festival je otvoren kompozicijama Edvarda Griga, Antonija Vivaldija i Dmitrija Šostakoviča u izvođenju ovog reprezentativnog ansambla koji iza sebe ima preko 1600 koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu, a u ovom nastupu, sudeći po rekacijama, uživala je publika u Banskom dvoru.

Umjetnički direktor i šef dirigent “Gudača Svetog Đorđa” je svjetski priznati umjetnik i najuspešniji srpski dirigent današnjice Srboljub Dinić, a koncertmajstor na ovom koncertu bila je Mina Mendelson.

“Velika nam je čast što smo pozvani da otvorimo jedan ovako značajan festival koji je iz godine u godinu sve bolji i bolji i kvalitetniji, što sa programom, što sa solistima i umetnicima koji dolaze. Program koji smo izveli večeras bio je vrlo interesantan, nadamo se da smo opravdali očekivanja publike i organizatora”, kazao je Ljubomir Milanović.

Članove orkestra čine prve violine – Staša Žikić, Martina Miler, Ivan Otašević, druge violine – Violeta Ćirić,Katarina Vasiljević, Nikola Božić, viole –  Ljubomir Milanović, Maja Milanović, Jovana Kovačević – violončela Dejan Mitrović, Ivan Jarić i kobtrabas Filip Dokljanov.

Njihov repertoar obuhvataju djela iz različitih stilskih epoha  od baroka do savremene muzike. Na repertoaru im se uvijek nalaze i kompozicije srpskih autora, među kojima je i značajan broj njih  koje su namjenski komponovanje i posvećene upravo ovom ansamblu. Njihov muzički profil, posvećenost i entuzijazam stvorili su srdačne veze sa solistima, dirigentima i kompozitorima.

Kamerni orkestar “Gudači Svetog Đorđa”,  osnovan je 1992. godine, na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića.

Od osnivanja do danas, više generacija najeminentnijih umjetnika činile su ovaj jedinstveni beogradski kamerni ansambl. Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1996. godine, ostvarena pod umjetničkim rukovodstvom profesora Petra Ivanovića, doprinijela je da ovaj ansambl postane jedan od najznačajnijih orkestara u zemlji.

“Ponosni smo što je ‘Jesenja sonata’,  manifestacije koja je u prethodnom periodu snažno odjeknula u čitavom regionu, dobivši izuzetno pozitivne recenzije od strane muzičke kritike, te veliku podršku publike koja nam je kroz maksimalnu posjećenost svih festivalskih programa, pokazala da se nalazimo na pravom putu i da umjetnička muzika itekako ima svoje posjetioce, ukoliko im se ponudi kvalitet i adekvatna promocija pripremljenog programa”, kazao je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

Drugog dana festivala, u četvrtak 5. oktobra,  predstaviće nam se  KUGONI TRIO/ KUGONI TRIO iz Belgije. KUGONI TRIO čine tri ostvarena i višestruko nagrađivana belgijska muzička umjetnika – pijanista Bert Koh /Bert Koch, violinista Nikolas Dupon/Nicolas Dupont   i saksofonista Kurt Bertels/Kurt Bertels.

Početak