Jedna evropska zemlja postaje još poželjnija destinacija za digitalne nomade

​Češka je u julu uvela digitalnu nomadsku vizu namijenjenu visokokvalifikovanim radnicima na daljinu, što se već prvih dana pokazalo kao odličan potez. Naime, ona omogućava frilenserima i zaposlenima na daljinu da rade iz zemlje godinu dana. Nada vladajućih bila je u tome da će privući kvalifikovane IT stručnjake i dostupna je državljanima osam zemalja – Australije, Kanade, Japana, Novog Zelanda, Južne Koreje, Tajvana, Velie Britanije i Amerike.

Očekivanja češke Vlade je da će ova viza riješiti problem nedostatka visokokvalifikovanih IT stručnjaka u zemlji i podstaći privredu. Aplikanti mogu biti zaposleni u stranoj kompaniji koja im omogućuje rad na daljinu ili mogu biti samozaposleni, koji moraju podnijeti zahtjev za češku poslovnu licencu kako bi pružali usluge kompanijama u Češkoj na temelju ugovora.

Viza košta 104 evra i u početku traje godinu dana. Nakon toga morate podnijeti zahtjev za boravišnu dozvolu koja vam daje još dvije godine i završiti kurs prilagođavanja i integracije. Zahtjevi za vizu obrađuju se u roku od 45 dana. Ako boravite u zemlji duže od 183 dana u periodu od jedne godine, smatraćete se češkim poreskim rezidentom. Ako ste takođe poreski rezident u svojoj otadžbini, iznos koji plaćate zavisiće o pravilima dvostrukog oporezivanja vaše zemlje.

Prije lansiranja vize za digitalne nomade, jednogodišnja poslovna viza “zivno” bila je najbolja ruta za samozaposlene strance u Češkoj. Međutim, zahtjeva da podnosioci zahtjeva dobiju poslovnu dozvolu i imaju 5.160 evra na bankovnom računu.

Kandidati moraju imati visoku ili višu stručnu spremu prirodnomatematičkog, tehnološkog, inženjerskog ili matematičkog smjera ili tri godine radnog iskustva u IT industriji. Radnici koji rade na daljinu zaposleni u stranoj kompaniji moraju ispunjavati minimalni uslov prihoda od 2.507 evra mjesečno. To je 1.5 puta više od prosječne bruto plate u Češkoj. Njihova kompanija takođe mora imati najmanje 50 zaposlenih.

Supružnici, registrovani partneri te maloljetna i izdržavana djeca bilo koje nacionalnosti takođe mogu dobiti boravišnu dozvolu kada podnose zahtjev s kvalifikovanim podnosiocem zahtjeva za digitalnu nomadsku vizu. Češka često čini top 10 na listi najboljih mjesta za digitalne nomade. Prošle godine zauzela je deveto mjesto na svijetu u tom smislu. To je prvenstveno zbog pristupačnih životnih troškova, s prosječnim dugoročnim iznajmljivanjem stana od samo 389 evra mjesečno i cijenom jednosmjerne karte za voz ispod jednog evra.

Iako je glavni grad Prag skuplji, još uvijek nudi visok životni standard po prihvatljivoj cijeni. Jeftino pivo, sjajan noćni život i mnoštvo muzeja, galerija i parkova ostale su prednosti života u gradu, navodi “ICTbusiness”. Prag je takođe dobro povezan s ostatkom zemlje i Evropom vozom – uključujući noćni voz za Cirih preko Frankfurta i Bazela.

Početak