Minhenski festival piva Oktoberfest, ove godine posjetilo je rekordnih 7,2 miliona ljudi. Ovo je tek treći put u istoriji, poslije 1984. i 1985. godine, da je ovu manifestaciju posjetilo više od sedam miliona osoba, navodi Bajerišer rundfunk, prenosi Tanjug.

Oktoberfest je ove godine trajao 18 dana, dva dana duže nego inače, zbog državnog praznika, Dana njemačkog jedinstva, koji se slavi 3. oktobra. Pivo je i ove godine poskupjelo. Krigla je koštala između 12,6 i 14,9 evra, ali to očigledno nije uticalo na posjetioce.

Prema riječima direktora Oktoberfesta Klemensa Baumgertnera, prodaja hrane i pića porasla je za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, kao i prodaja bezalkoholnih pića. Već na polovini Oktoberfesta zabilježeno je 3,4 miliona gostiju, što je bilo više nego prošle godine.

Prodato je više piva nego lane, a meteorološki stručnjaci kažu da je ove godine bio najtopliji Oktoberfest ikada. Sunčani dani su privukli mnogo posjetilaca i vjerovatno doprinjeli rekordnoj prodaji u Minhenu, jer posebno zabavni park i štandovi zavise od lijepog vremena. Oktoberfest predstavlja stabilan izvor prihoda za Minhen i Bavarsku. U 2019. godini je ekonomska vrijednost festivala iznosila oko 1,25 milijardi evra.