Inflacija u eurozoni pala na najniži nivo od oktobra 2021. godine

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u septembru je pala na 4,3 posto na godišnjem nivou, objavio je Eurostat. Podaci pokazuju da je brojka pala na najniži nivo od oktobra 2021. godine i trebalo bi da donese blago olakšanje milionima domaćinstava koja se i dalje bore s visokim cijenama.

Bazna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene goriva i hrane, pala je više nego što su analitičari očekivali na 4,5 posto sa 5,3 posto. Evropska centralna banka je nedavno revidirala svoje prognoze inflacije za 2023. godinu na 5,6 posto i za 2024. godinu na 3,2 posto, prvenstveno zbog povećanja cijena energije.

Za 2025. godinu Centralna banka predviđa da će inflacija u prosjeku iznositi 2,1 posto. Godišnja inflacija u Njemačkoj pala je na 4,3 posto u septembru sa 6,4 posto mjesec dana ranije, dok je u Španiji porasla na 3,2 posto sa 2,4 posto.

Visoke cijene koče evropsku ekonomiju. Ekonomski rast je stagnirao na nešto iznad nule u prvih šest mjeseci ove godine, a neki pokazatelji ukazuju na pad u tekućem kvartalu od jula do septembra. Evropska centralna banka pokušava da se izbori sa inflacijom podizanjem kamatnih stopa, zbog čega postaje skuplje zaduživanje za velike kupovine kao što su kuće ili stanovi.

Početak