Prvi put u istoriji smijenjen predsjedavajući američkog Kongresa

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je smjenu svog predsjedavajućeg, republikanca Kevina Mekartija. Kako navodi Rojters, prenosi Tanjug, to je prvi put u istoriji da je Kongres izglasao smjenu predsjedavajućeg, i to sa 216 glasova za i 210 protiv. Inicijativu za smjenu Makartija pokrenuo je njegov stranački kolega Met Gejc. Nijedan predsjedavajući Predstavničkog doma SAD nikada nije smijenjen zbog podnošenja zahtjeva svojih kolega kongresmena da napusti svoj položaj.

Prema američkom Ustavu, predsjedavajući Predstavničkog doma je drugi po redu u sukcesiji za predsjednički položaj poslije potpredsjednika SAD, on ili ona postavlja zakonodavne prioritete donjeg doma Kongresa, kontroliše zadatke odbora i može prekinuti ili uticati na agendu Bijele kuće.

Gejc još od januara preti da će svrgnuti Mekartija, kada je predvodio stranačke pobunjenike koji su se suprotstavljali kandidaturi Mekartija, kongresmena iz Kalifornije, za mjesto predsjedavajućeg, primoravši ga da izdrži 15 napornih rundi glasanja.

Tenzije između dvojice republikanaca su proključale tokom vikenda, nakon što je predsjedavajući Mekarti uz podršku demokrata dobio neophodan broj glasova za usvajanje nacrta zakona o privremenom finansiranju vladinih agencija.

Međutim, dogovorom o budžetskom finansiranju koji je postignut kasno u subotu nisu odobrena sredstva u iznosu od šest milijardi dolara za finansiranje zvaničnog Kijeva, jer su kongresmeni Gejc sa Floride i drugi ultrakonzervativci insistirali da su SAD potrošile previše novca na rat Ukrajine sa Rusijom.

Početak