ChatGPT može da pretražuje internet kako bi pronašao odgovore

Nakon vijesti da ChatGPT uskoro dobija funkcije zahvaljujući kojima će moći da “čuje, vidi i govori”, stigla je i vijest da u potrazi za odgovorima na pitanja korisnika može da pozove internet u pomoć. Korisnici će dakle moći da razgovaraju s ovim botom, te da od njega zatraže da analizira slike koje otpreme u sistem. Pored toga ChatGPT dobija još jednu veliku nadogradnju – mogućnost da pretražuje internet kako bi korisnicima pružio odgovore, ali i izvore iz kojih je do njih došao.

ChatGPT sve do sada nije bio povezan s internetom, pa je odgovore davao na osnovu podataka iz kojih je učio od 2021. godine. Tako nije imao odgovore na sva pitanja, jer o novijim dešavanjima ništa nije mogao da zna. To se sada mijenja

Nova funkcija je “”Browse with Bing”, a u početku će biti dostupna onima koji chatbot-a plaćaju. Iz kompanije obećavaju da će kasnije stići do svih. Funkcionisaće slično kao Bard – chatbot kojeg je kompanija Google prvi put predstavila u martu 2023. godine. OpenAI dakle želi svoje mjesto na tržištu koje većinski pripada ovom gigantu.

Postoje određene brige oko bezbjednosti u pristupanju informacijama u realnom vremenu, jer bot vrlo lako može da se zakači za “loš materijal”, netačne i štetne izvore. Korisnici će pored toga Bing ekstenziji morati da odobre pristup istoriji razgovora s ChatGPT-om, što je takođe problem. Ili bi mogao da bude.

Eksperti podsjećaju da AI sistemi i chatbotovi nisu imuni na predrasude, rasizam, rodnu diskriminaciju, a iz jednostavnog razloga – učili su iz onoga što su dobili od ljudi.

(PC Press)

Početak