Amerikanci Ukrajincima: Maknite se od Bahmuta, ne znači ništa

Ukrajinske oružane snage ne odustaju od pritiska na područje Bahmuta, grada na istoku zemlje, uprkos sugestijama zapadnih saveznika da se fokusiraju na jugoistočno ratište. Nakon oslobađanja naselja Andriivke i jednog susjednog sela ukrajinski vojni stratezi još su uvjereniji u ispravnost svojih vojnih planova. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da Kijev ne razmišlja o tome da odustane od ofanzive na području Donbasa. Bahmut je grad koji se zbog strašnih ljudskih gubitaka opisivao kao klaonica, a koji je ruska vojska zauzela početkom godine. Bila je to tada najznačajnija ruska pobjeda, a bitka za taj grad jedna je od najdulžh i najkrvavijih bitki dosad u ratu.

Strateški malo važan

Zelenski je javno potvrdio da je vraćanje tog grada pod ukrajinsku kontrolu jedan od ključnih vojnih ciljeva koji će ukrajinske snage ispuniti do kraja godine. Bahmut je važan simbolički, a s obzirom na sporo napredovanje ukrajinske protivofenzive na jugu zemlje, ta bi pobjeda puno značila za raspoloženje i motivisanost vojnika.

Dio američkih funkcionera i analitičara, piše Wall Street Journal, ocijenio je kako je Bahmut strateški malo važan i zato nije mudro trošiti na njega vojnike i opremu. Međutim, čini se da je Kijev odlučan u namjeri da pokaže Vašingtonu i ostalima kako je u stanju vratiti otetu teritoriju. Osim toga, stalni pritisak na istoku pomaže rastegnuti ruske vojne resurse i barem im donekle odvratiti koncentraciju s južnog ratišta.

No, pitanje je cijene. Rusija ima triput veći bazen za regrutaciju ljudstva pa je svaki ukrajinski život skuplji.

Sadašnja lokacija ukrajinskih vojnika južno od Bahmuta daje im dobar pregled i otvara vrata grada. Trenutni je plan presjeći logističke linije za grad i iz njega, kaže vođa vojne jedinice koji je od medija tražio da ga se imenuje samo kao Slipa, što je njegov vojni nadimak.

Ukrajinski vojnik Procent, koji je razgovarao s novinarima WSJ-a, opisao je tok borbe za Andriivku. Paljba iz automata zaustavila je prvi njihov pokušaj prodora. Krajem avgusta isprobali su drugi pristup. Poslali su pješake cestom koja vodi u grad sa sjeverozapada. Rusi su branili stotinak metara ceste, ukopani u rovove. Ukrajincima je trebalo sedam dana da se domognu ruba naselja, a to im je uspjelo akcijom vojnika Snipera koji se došuljao i ubacio granatu u neprijateljske tunele.

Sredinom septembra je vojnik Sikač s nekoliko kolega pod dimnom zavjesom, izbjegavajući dronove, došao do prve kuće u naselju. Druga ekipa približavala se s druge strane. Komunicirali su dovikujući se jer su Rusi blokirali radioveze. Rusi su pružali žestok otpor. U pomoć im je uspio doći snajperista. Kada je radioveza proradila, pozvali su pojačanje. Dobar dio ekipe bio je ozbiljno povrijeđen.

Prva dva talasa ukrajinskih vojnika platila su najveću cijenu. Treći se uspio probiti u grad, zauzimajući kuće i osiguravajući da do večeri ostali ruski vojnici budu okruženi. Prema riječima članova ukrajinske jedinice, bilo je oko 200 ubijenih Rusa, a žrtava na ukrajinskoj strani bilo je puno manje, iako su mnogi ranjeni, prenosi Jutarnji.

Početak