U Muzeju Van Goga Pokemon likovi u post-impresionističkom stilu

Muzej Van Goga u Amsterdamu otpočeo je saradnju sa kompanijom Pokemon, tako da će japanski crtani likovi oslikani u stilu post-impresionizma visiti u muzeju. Muzej Van Gog ove godine obilježava pedesetu godišnjicu, u okviru koje je otpočeo saradnju sa Pokemonima, animiranom serijom koja je uspjela da osvoji srca mnoge holandske djece, prenosi holandski portal AD. Inicijatori saradnje tvrde da Pokemoni i Van Gog imaju sličnosti, jer je, kako navode, umjetnik imao veliko divljenje prema svemu što dolazi iz Japana, a japanska grafika ga je naučila da drugačije gleda na svijet i umjetnost. Privlačile su ga velike površine u moćnim bojama, svakodnevne teme i detalji iz prirode.

“Mislim da ne možete da proučavate japansku umjetnost, a da ne postanete mnogo srećniji i zadovoljniji. To nas vraća prirodi, uprkos našem vaspitanju i našem radu u svijetu punom konvencija”, napisao je Van Gog u pismu svom bratu Teu u septembru 1888, navodi se u saopštenju Muzeja.

Kako se dodaje, kroz razne aktivnosti oko Pokemona, djeca mogu da se upoznaju sa Van Gogovom umjetnošću na nov način, kako onlajn tako i u samom muzeju. Neka od njegovih najpoznatijih djela bila su inspiracija za šest slika koje su umjetnici napravili od Pokemona, a koje će od danas visiti u muzeju.

Na primjer, Pikaču se može vidjeti u djelu inspirisanom slikom “Autoportret” (1887) sa sivim filcanim šeširom, a Snorlaks i Mančlaks se opuštaju u djelu inspirisanom slikom “Spavaća soba” (1888).

U muzeju je organizovana i nova potraga za blagom koja mlade posjetioce vodi kroz Van Gogova djela u Pokemon stilu. Tokom ovog obilaska djeca imaju priliku da kroz igru otkrivaju muzej i priče koje stoje iza slika.

“Ova saradnja omogućava najmlađima da se upoznaju sa Van Gogovom umjetnošću i životnom pričom”, kaže generalni direktor Van Gogovog muzeja Emili Gordenker. Matje Galante iz kompanije Pokemon izjavio je da postoji snažna veza između inspiracije koja stoji iza Pokemona i nekih od najpoznatijih djela Vinsenta van Goga. “Uz ovu saradnju, nadamo se da će djeca otkriti i uroniti u svijet umjetnosti kroz fantastična djela Van Goga i Pokemona“, dodao je Galante.

Nedavno je kompanija Pokemon objavila trejler u kojem se vide Ivi i Pikaču kako trče kroz polje suncokreta, a zatim se nebo pretvara u sliku u stilu holandskog umjetnika. Odjednom, velika grupa suncokreta dolazi da ih pozdravi. Trejler se završava slikom suncokreta, što je jasna referenca na Van Gogovu sliku iz 1889. godine, “Suncokreti”, koja je i danas jedna od njegovih najpoznatijih.

Početak