Vanredno stanje proglašeno je u Njujorku pošto jaka kiša ne prestaje da pada od juče u ovom gradu. Dijelovi metroa i puteva su pod vodom dok su na aerodromima prijavljena brojna kašnjenja. Najmanje jedan terminal zatvoren je na aerodromu Lagvardia.

Tokom noći, u pojedinim dijelovim grada palo je 12,7 centimetara kiše, dok se očekuje da padne još 17,8 centimetara, objasnila je guvernerka Njujorka Keti Hočul, piše BCC, prenosi B92.

“Proglašavam vanredno stanje u Njujorku, Long Ađlendu i dolini Hadsona zbog ekstremnih padavina koje vidimo u ovom području”, napisala je na društvenoj mreži Iks.

Do petka ujutru, na Njujork je palo 34,9 centimetara kiše od početka mjeseca zbog čega je ovo drugi najkišovitiji septembar u posljednjih 140 godina.

Reporteri BBC-ja iz Njujorka prenose da su mnoga kola ostala zaglavljena u vodi dok spasilačke službe pokušavaju da otpuše odvode kao bi deo vode otekao. Spasioci su u najmanje šest situacija spasili ljude iz poplavljenih podruma, a za sada nije prijavljena nijedna povreda niti smrt povezana sa poplavama.

Stanovnica Njujorka Keli Hajs rekla je za BBC da vjeruje da su poplave načinile štetu između 25.000 i 30.000 dolara u njenom baru i kuhinji koji su sada pod vodom.

Stanovnici Njujorka cijelog dana primaju na telefon upozorenja da izbjegavaju da izlaze napolje. Jedno od obavještenja glasilo je: “Ovo je situacija opasna po život”.

Vanredno stanje proglašeno je i u Hobokenu, u državi Nju Džerzi.