Međunarodna tribina kompozitora u Beogradu

​Jedan od najznačajnijih festivala savremene muzike u Srbiji, 32. Međunarodna tribina kompozitora, održaće se od 3. do 7. oktobra u Studentskom kulturnom centru, dvorani AKUD “Lola” i Kolarčevoj zadužbini u Beogradu. Na konkurs za ovogodišnju Tribinu pristiglo je 427 kompozicija za najrazličitije vrste ansambala autora iz gotovo cijelog svijeta, a na osam koncerata biće predstavljeno 47 kompozicija u izboru selektorke Branke Popović.

Ove godine u fokusu su kompozicije za simfonijski i kamerni orkestar, ali značajan dio programa zauzimaju i kompozicije za solo instrumente i za manje kamerne sastave, sa ili bez elektronike, kao i one za duvački kvintet i vokalni oktet. Nastupiće Simfonijski orkestar RTS pod upravom dirigenta Aleksandra Kojića i najistaknutiji domaći ansambli i solisti posvećeni interpretaciji savremene muzike.

Na svečanom otvaranju, sinoć u SKC, nagrada “Stevan Mokranjac”, najprestižnije priznanje za kompozitorsko ostvarenje za premijerno izvedeno djelo u prethodnoj godini, biće dodjeljena Tatjani Milošević Mijanović za djelo “Tri pesme o nama” za mecosopran i kamerni orkestar. U četvrtak u SKC, nagrada “Pavle Stefanović” za muzičku esejistiku i kritiku biće uručena muzikološkinji dr Ivani Miladinović Prici a nagrada “Aleksandar Pavlović” za izuzetan doprinos afirmaciji srpske muzike u zemlji i inostrastvu tokom prethodne godine – pijanisti Vladimiru Gligoriću. Snežani Nikolajević biće dodijeljena Specijalna zahvalnica za dugogodišnji doprinos u promociji srpske muzike. Nagrada “Aleksandar Pavlović” mladom umjetniku dodjeljuje se kvartetu “Pneuma” koji čine Dimitrije Beljanski, klavir, Nina Henig Beljanski, violončelo, Stefan Milović, klarinet i Katarina Badnjar, violina.

Kompozitorka Nataša Bogojević, poslije uspjeha na dva festivala u Čikagu i Njujorku, predstavili su sinoć svoj rad “Efemerno sirotište” uz film Lise Barsi, i uz ansambl “Gradilište”.

“Kompozicija ‘Efemerno sirotište’ za kamerni ansambl i istoimeni film Lise Barsi, nastala je po porudžbini američke organizacije za novu muziku ‘Access Contemporary Music’, koji svake godine predstavlja nova dela specijalno komponovana za unikatni festival ‘Sound of Silent Film’ (eng. ‘Zvuk nemog filma’)” kaže Nataša.

Još je dodala:

“Kompozitori, izabrani na konkursu, imaju zadatak da ‘ozvuče’ nove kratke filmove iz svih žanrova. Partitura sadrži ‘time code’ i na taj način se sinhronizuje sa filmom tokom živog izvođenja. ‘Efemerno sirotište’ je animirani film Lise Barsi napravljen od papirnatih lutkica isečenih iz novina iz 1920-ih, koje je rediteljka pronašla među antikvitetima na tavanu u kući njene bake. Film istražuje svet odraslih i njihove pokušaje da diktiraju šta će devojčice da uče, kao i talenat dece da otkriju zabranjeno znanje.”

Nastavila je:

“Muzika je sačinjena od lajtmotiva poznatih i nepoznatih melodijskih struktura. Svet muzičkih znakova se meša sa svetom čudnih protagonista i njihovih karaktera iz animiranog filma. U multimedijalnoj realnosti forme ovog dela, muzika i film imaju ravnopravne uloge. Premijera filma 2021. godine doživela je veliki uspeh publike i kritike na festivalu ‘Zvuk nemog filma’ u Čikagu, delo je ponovo predstavljeno na festivalu ‘Thirsty Ears’ (eng. ‘Žedne uši’) a zatim maja ove godine u magičnom ambijentu čuvenog ‘Symphony Space’ u Njujorku”, prenose “Novosti”.

Početak