Burger King i dalje je otvoren u Rusiji uprkos tome što je vlasnik franšize obećao napustiti to tržište prije više od godinu dana. Restaurant Brands International (RBI), koji posjeduje 15 posto franšiznih poslova brze hrane u Rusiji, rekao je za BBC da trenutno nema novih informacija o svom izlasku sa ruskog tržišta. Kompanija je u martu 2022. godine saopštila da je započela proces napuštanja Rusije. Od izbijanja rata u Ukrajini, zapadne firme su bile pod pritiskom da napuste Rusiju.

Kritičari su optužili RBI da “održava Putinov režim” time što se nije odrekao svog udjela u svom ruskom poslovanju. RBI, jedna od najvećih svjetskih kompanija za restorane brze hrane, navela je svoj komplikovani ugovor o franšizi kao razlog za poteškoće u pokušaju izlaska iz zemlje. Navode kako u ovom poslu imaju tri partnera za oko 800 restorana. David Shear, predsjednik RBI-a, rekao je u martu 2022. da je glavni operater Burger Kinga u Rusiji “odbio” zatvoriti prodajna mjesta nakon prvih napada na Ukrajinu.

No dodao je da je kompanija “započela proces” rješavanja svojih 15 posto vlasničkog udjela i da će to potrajati “neko vrijeme”. Na pitanje BBC-ja o napretku postignutom 18 mjeseci nakon obećanja, portparol kanadsko-američke kompanije rekao je da nema promjena.

Dok Burger King i dalje posluje u Rusiji, njegov najveći rival McDonald's, koji je bio korporativni vlasnik većine njegovih restorana, uspio je napustiti zemlju.

KFC-ova matična firma Yum! Brands je takođe prodala više od 100 restorana lokalnom operateru u Rusiji, koji su u aprilu preimenovani u Rostic's.