Besplatno vozom 30 dana po Evropi

Jednom u životu putovati vozom širom Evrope za mnoge je oličenje slobode: 36.000 mladih Evropljana ponovo ima priliku da osvoji besplatnu kartu za putovanje vozom širom kontinenta. Evropska komisija objavila je početak sljedeće runde programa putovanja “DiscoverEU”, a u njemu mogu da učestvuju državljani zemalja EU, kao i Islanda, Lihtenštajna, Sjeverne Makedonije, Norveške, Turske i Srbije.

Mladi se mogu prijaviti za karte do 18. oktobra u 12 časova, saopšteno je iz Komisije u Briselu, prenosi RTCG. Ko želi da osvoji besplatnu kartu, najprije mora da pokaže svoje znanje u jednom kratkom kvizu.  Pobjednici mogu da putuju širom Evrope do 30 dana u periodu između 1. marta 2024. i 31. maja 2025.

Program je namijenjen mladima od 18 godina. Tačnije, mogu da učestvuju svi koji su rođeni od 1. januara, do 31. decembra 2005. godine.  Učesnici sa invaliditetom ili zdravstvenim problemima mogu da povedu pratnju.

Inicijativa “DiscoverEU” započela je 2018. i bila je zamisao aktivista Vinsenta-Imanuela Hera i Martina Špera. Njihov prijedlog da se svakom građaninu EU za 18. rođendan pokloni Interrail-karta i da se oni na taj način upoznaju sa kontinentom, naišao je na veliku podršku političara i društva.

Početak